Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Horizon: Από το δωμάτιο του πατρικού σπιτιού, στο Νο1 της Apple!! Δύο νέοι Θεσσαλονικείς δημιούργησαν μία εφαρμογή που σαρώνει σε Αμερική και Ευρώπη!!!







[ Φωτογραφίες: Αιμιλία Παναγιώτου ]


Τα νέα έχουν ως εξής:


Τον Ιανουάριο που μόλις μας πέρασε μία εφαρμογή που ήρθε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τραβούσαμε βίντεο με τα κινητά μας ως τώρα "προσγειώθηκε" στο App Store.





Ο λόγος για το Horizon, ένα app που βοηθά το χρήστη να τραβά οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα από το πώς κρατά την συσκευή του – και ολόκληρος ο πλανήτης αναφώνησε: Επιτέλους.

Το καλύτερο;

Η εφαρμογή που αμέσως μετά τη κυκλοφορία της έφτασε στο Νο1 των ηλεκτρονικών καταστημάτων της Apple σε πολλές χώρες, και για την οποία μιλούν όλα τα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως, είναι ελληνική!

Μάλιστα.

Σχεδιάστηκε από τους Πέτρο Δουβαντζή και Στέλιο Πετράκη, δύο 28χρονους developers από τη Θεσσαλονίκη.



Who is who:


Ο Πέτρος είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ο Στέλιος είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του ίδιου ιδρύματος.


Και οι δύο είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Είναι φίλοι από το Γυμνάσιο και συνιδρυτές της νεοσύστατης Evil Window Dog.


Καταφέραμε να συναντηθούμε ανάμεσα σε ένα χαμό επαγγελματικών ταξιδιών, συνεντεύξεων και υποχρεώσεων, και αφού παίξαμε αρκετά με τη νέα τους εφαρμογή (και με κάτι άλλα παιχνιδάκια που ετοιμάζουνε), ρωτήσαμε και μάθαμε τα πάντα.








- Πόσο καιρό τώρα εργάζεστε σαν προγραμματιστές;

Έχουμε εργαστεί και σε εταιρία (ο Στέλιος) και ερευνητικά (ο Πέτρος) σαν προγραμματιστές για αρκετά χρόνια, αλλά πάντα θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι δικό μας.


- Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η εταιρεία σας, η Evil Window Dog.

Ναι, η Evil Window Dog ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 ως hobby τις ελεύθερες μας ώρες.

Όσο ο Στέλιος δούλευε ως προγραμματιστής σε μια εταιρία και ο Πέτρος ολοκλήρωνε το Μεταπτυχιακό του, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με εφαρμογές για φορητές συσκευές δημιουργώντας τα δύο πρώτα apps της εταιρίας.

Γρήγορα πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε εξ' ολοκλήρου με αυτό οπότε, αφού ολοκληρώσαμε και τις στρατιωτικές μας υποχρεώσεις , αφοσιωθήκαμε πλήρως στην Evil Window Dog.








- Αλήθεια, γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα; Είναι μήπως ο σκύλος ο "εγκέφαλος" πίσω απ' όλα αυτά;

Ακριβώς!

Πολλές φορές λέμε ότι δεν επιλέξαμε εμείς το όνομα αλλά το σκυλί επέλεξε εμάς.

Η ιστορία είναι αρκετά...περίεργη (άλλωστε, το περιμένει κανείς αυτό) και έχει ως εξής:


Ενώ εξερευνούσαμε ένα από τα ερειπωμένα σπίτια που υπάρχουν κοντά στην γειτονιά μας με τον Πέτρο, σκεφτήκαμε ότι θα φαινόταν τελείως τρομακτικό αν ξαφνικά άνοιγε το φως σε ένα από τα παράθυρα του σπιτιού και εμφανιζόταν η σιλουέτα ενός ανθρωπόμορφου σκύλου...


- Πριν ξεκινήσω να σας ρωτώ για το Horizon μιλήστε μου να θέλετε για τις προηγούμενες εφαρμογές που έχετε δημιουργήσει ως τώρα.

Όπως ας πούμε το Anagramma. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;


Η ιδέα για το Anagramma ξεκίνησε καθαρά από μια αρκετά.. αστεία ανάγκη:

Έχετε σίγουρα δει αυτές τις μεταμεσονύχτιες εκπομπές τύπου 'Βρες την λέξη'.


Θέλαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα έδινε την απάντηση απευθείας, αλλά και ταυτόχρονα να κάνουμε κι ένα πείραμα για το πόσο γρήγορα μπορούμε να βγάλουμε μια εφαρμογή στο App Store.

Το πείραμα τελικά πέτυχε καθώς το Anagramma ήταν έτοιμο μέσα σε ένα μήνα.


Τελικά, μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής είδαμε ότι είχε δυνατότητες χρήσης και σε άλλους τομείς στο εξωτερικό (scrabble!) οπότε ασχοληθήκαμε και με την μετάφρασή της σε άλλες γλώσσες.


- Εξηγήστε μας τι είναι το Horizon;

Το Horizon είναι μια εφαρμογή για iPhone, iPad και iPod Touch, που επιτρέπει στον χρήστη να τραβάει οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα από το πως κρατάει την συσκευή του.


Ο χρήστης μπορεί να κρατήσει την συσκευή του κάθετα, οριζόντια ή ακόμη και να την περιστρέφει ενώ τραβάει, το βίντεο θα παραμείνει οριζόντιο!





- Πώς προέκυψε η ιδέα γι' αυτή την εφαρμογή; Διαβάζω ότι υπάρχει μέχρι και ειδικό.. σύνδρομο σχετικά. Μιλώ για το Vertical Video Syndrome.

Η ιδέα για το Horizon προέκυψε τελείως ξαφνικά.

Παρατηρήσαμε ότι καθημερινά ανέβαιναν αρκετά video στο Internet που είτε ήταν κάθετα (τα φημισμένα και Vertical Videos), είτε περιστρεμμένα σε περίεργες γωνίες, και αναρωτηθήκαμε αν υπήρχε κάποια λύση.


Σκεφτήκαμε τότε να αναπτύξουμε το Horizon ως λύση στο πρόβλημα αυτό, για το οποίο δεν είχε δημιουργηθεί κάτι σχετικό.


Το Vertical Video Syndrome είναι ένα από τα προβλήματα που λύνει το Horizon. Vertical Videos δημιουργούνται όταν ο χρήστης ξεκινάει να βγάζει βίντεο με την φορητή συσκευή του κάθετα, οπότε το τελικό βίντεο θα είναι κάθετο με μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου ωραίο σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστή.








- Είναι μια εφαρμογή για το iPhone και το iPad μόνο;

Η εφαρμογή αυτή την στιγμή διατίθεται για iPhone, iPad και iPod Touch.


- Πόσο καιρό σας πήρε να την ολοκληρώσετε. Το δουλέψατε οι δυο σας μονάχα;

Η ανάπτυξη της εφαρμογής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 και μέσα σε τέσσερις μήνες είχε φτάσει στο επίπεδο που θέλαμε ώστε να κυκλοφορήσει.


Για την δημιουργία του Horizon συνεργαστήκαμε με τον Στράτο Σιφοστρατουδάκη που ανέλαβε τα γραφικά της εφαρμογής, από το λογότυπο και το interface μέχρι τις εικόνες που φαίνονται στην σελίδα της εφαρμογής στο App Store.


- Δουλεύετε από το σπίτι σας, έτσι;

Πώς είναι αυτό σαν εμπειρία;

Αυτή την στιγμή δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι, ναι. Είναι κι αυτό μια μοναδική εμπειρία καθώς πρέπει να προγραμματίζεις σωστά τον χρόνο που θα αφιερώνεις σε δουλειά και διασκέδαση. Παρόλα αυτά είναι κάτι που είναι εφικτό.








- Πότε ακριβώς ανέβηκε το Horizon στο app store;

Η εφαρμογή ανέβηκε στο App Store στις 14 Ιανουαρίου 2014.

Είχαμε επιλέξει την ημερομηνία επίτηδες, τόσο γιατί κάποιος μπορεί να την θυμάται εύκολα (14/1/14) όσο και γιατί ήταν μια περίοδος που δεν είχε πολλά νέα καθώς είχε μόλις τελειώσει η μεγάλη τεχνολογική έκθεση στην CES.


- Και μετά έγινε το μπαμ.

Η εφαρμοφή πουλάει τρελά και tech δίκτυα από όλο τον κόσμο μιλούν για τους δύο Έλληνες που άλλαξαν τον τρόπο που βγάζουμε βίντεο μια για πάντα.

Πώς νιώθετε; Το περιμένατε;

Δεν περιμέναμε καθόλου κάτι τέτοιο.

Ήδη από τις πρώτες ώρες που βλέπαμε τα πρώτα άρθρα για την εφαρμογή δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είχε τόση επιτυχία!


- Μου φαίνεται απίθανο το πώς δεν το είχε σκεφτεί νωρίτερα κανείς!

Και σε εμάς φαίνεται απίθανο.

Το Horizon είναι από τα πράγματα που άπαξ και εξηγήσεις σε κάποιον πως λειτουργεί και τι πρόβλημα λύνει, η πρώτη αντίδραση είναι "μα καλά πως και δεν είχε γίνει πιο πριν;"


- Αλήθεια, πώς ακριβώς λειτουργεί όλο αυτό, προγραμματιστικά;

Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις μετρήσεις από το γυροσκόπιο της συσκευής ώστε να μετασχηματίζει το βίντεο σε πραγματικό χρόνο για να είναι πάντα οριζόντιο.


- Πόσες φορές μέχρι σήμερα έχει κατέβει το app;

Αν και δεν μπορούμε να το αποκαλύψουμε ακόμη αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή έφτασε το #1 σε πολλές χώρες από τις πρώτες ώρες της διάθεσή της, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ελλάδα, ενώ κατάφερε να σκαρφαλώσει στην θέση #15 ως Top Paid Overall App.


- Και πόσο κοστίζει;

Το Horizon κοστίζει 0.89 ευρώ στην Ευρώπη, 0.99$ στην Αμερική και σε ανάλογες τιμές σε κάθε χώρα.

Εμείς από κάθε πώληση κρατάμε το 60% και η Apple to 40%.








- Και τώρα τι; Επόμενα σχέδια;

Τα άμεσα μας σχέδια αφορούν το Horizon. Η βελτίωση της εφαρμογής, η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και η υποστήριξη άλλων λειτουργικών (Android, Windows Phone κλπ).


Επίσης, μέσα στο 2014 σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε και ένα game για φορητές συσκευές με την ονομασία Last Priestess.


- Φαντάζομαι σας ρωτούν πολλοί αλλά θα ρωτήσω κι εγώ: Σκέφτεστε να φύγετε στο εξωτερικό;

Αυτή την στιγμή δεν έχουμε σκεφτεί να μετακομίσουμε στο εξωτερικό.


Λόγω της φύσης της δουλειάς μπορούμε να τα κάνουμε όλα από ένα laptop, παρόλα αυτά η ιδέα να επισκεφτούμε την Μέκκα Silicon Valley υπάρχει πάντα στο μυαλό μας!








- Στέλιο διαβάζω ότι είσαι gamer. Ας μιλήσουμε για video games λοιπόν.

Τι παίζεις τώρα και ποιο game θεωρείς ότι είναι το all time classic αγαπημένο σου;

Αυτή την στιγμή δεν παίζω κάποιο game -δυστυχώς- λόγω έλλειψης χρόνου.

Παρόλα αυτά κάποια παιχνίδια που παίζω τελευταία είναι Diablo 3, Guild Wars 2, Batman Arkham City, ενώ έχω ξεκινήσει και το Broken Age.

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο All time classic, αλλά τα Monkey Island, Warcraft και Portal είναι στην λίστα των αγαπημένων τίτλων!



** ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤO HORIZON App, ΑΠΟ ΕΔΩ **


*Evil Window Dog

**Evil Window Dog στο Facebook

lifo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου