Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αρχίζει από σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)







Αρχίζει από σήμερα Παρασκευή 1η Αυγούστου η ανάρτηση στο taxisnet των εκκαθαριστικών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.

Στη λίστα του φόρου θα προστεθούν αυθαίρετα κτίσματα, νομιμοποιηθέντες ημιυπαίθριοι, αγροτεμάχια, οικόπεδα και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Mάλιστα, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η επιφάνεια των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι, είναι μεγαλύτερης της προσδοκώμενης, δείγμα του ότι η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (και εισπρακτικό στόχο της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ), είναι το λιγότερο μετριοπαθής, αναφέρει η Καθημερινή.

Άλλωστε, φέτος θα φορολογηθούν χωρίς κάποιον μειωμένο συντελεστή και τα κενά/ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται. Μέχρι και το 2013, τα εν λόγω ακίνητα δεν φορολογούνταν, ακριβώς για τον λόγο ότι δεν ήταν ενταγμένα στο σύστημα της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ) αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η ΠΟΜΙΔΑ ζητούσε την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 50% στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, σημαντικό μέρος των οποίων είναι πλέον απαξιωμένα και δεν είναι εφικτή ούτε καν η πώλησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα κατά την ΠΟΜΙΔΑ δεν είναι το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, αλλά το τι κυρώσεις προβλέπονται για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού τους, η εγγραφή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους στο υποθηκοφυλακείο, ο εκπλειστηριασμός των ακινήτων τους, η άρνηση χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η κατάσχεση τυχόν ενοικίων τους προτού τα εισπράξουν από τον ενοικιαστή τους. Επίσης, σε περιπτώσεις φόρου άνω των 50.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους για μη εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, διαδικασία που προβλέπει πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Σημειωτέον ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν θα ταχυδρομηθούν στους ιδιοκτήτες, αλλά θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά από την 1η Αυγούστου στο taxisnet, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του μήνα. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη εξ αυτών να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Αυγούστου, με την καθιερωμένη έκπτωση του 1,5% για όποιον επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/280657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου