Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ, Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Έντονο ενδιαφέρων έχει εκδηλωθεί στην Τουρκία από την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα και στην άμεση προοπτική της εκλογικής νίκης του Σύριζα και την ανάδειξη του κυρίου Τσίπρα σαν τον νέο πρωθυπουργό, για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τουρκική οικονομία και όχι μόνο.

Με μια πληθώρα δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο οι Τούρκοι προσπαθούν να περιγράψουν την κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως να προβάλλουν τις πιο πιθανές συνέπειες από μια κυβερνητική αλλαγή με την πιθανή εκλογική νίκη του Σύριζα. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του γνωστού αρθρογράφου της εφημερίδας, Milliyet, Sami Kohen με τον τίτλο «Yunanıstan seçime krizden çıkabilecek mi», δηλαδή, «Η Ελλάδα προς εκλογές μπορεί να βγει από την κρίση ;» όπου περιγράφονται οι πιθανές συνέπειες από μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα στις προσέχεις εκλογές καθώς και για τις συνέπειες στις διεθνείς οικονομικές ισορροπίες που όμως θα επηρεάσουν άμεσα και την Τουρκία.



Αλλά πιο χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας, Türkiye, «İste Avrupa’ nın yeni korkulu rüyası», δηλαδή, «Ιδού ο νέος εφιάλτης της Ευρώπης» και ιδίως της Sabah, «Αvrupa’nın en tehlikeli lideri», δηλαδή, «Ο πιο επικίνδυνος ηγέτης της Ευρώπης».
Στο δημοσίευμα αυτό όπως και της Habertük, με τον τίτλο, «Avrupa yı korkutan adam», δηλαδή, «Ο άνθρωπος που φοβίζει την Ευρώπη»,προβάλλεται με πολύ έντονο τρόπο ο φόβος που έχει καταλάβει τους Ευρωπαίους από την προοπτική της επικράτησης του κυρίου Τσίπρα στις προσεχείς ελληνικές εκλογές και τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Κυρίως ο φόβος αυτός, όπως υπογραμμίζει η Sabah, επικεντρώνεται στις συνέπειες που θα έχει για το ίδιο το ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, στην περίπτωση που προκληθεί
μια μεγάλη κρίση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πράγματα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο της από το ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με πολλούς Τούρκους αναλυτές, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την γενικότερη οικονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κλονίσει την γερμανική κηδεμονία και σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην τουρκική οικονομία στην οποία ήδη έχουν παρουσιαστεί μεγάλα προβλήματα με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει επικίνδυνα και την ανεργία να χτυπά «κόκκινο».
Με λίγα λόγια ούτε λίγο ούτε πολύ οι Τούρκοι διαβλέπουν πως με μια πιθανή επικράτηση του κυρίου Τσίπρα, κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Ένα άλλο στοιχείο που απασχολεί έντονα τους Τούρκους είναι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες από τις ελληνικές εκλογές στην μειονότητα της δυτικής Θράκης. Πολύ πιθανό να υπάρξει για άλλη μια φορά όπως γίνεται όποτε έχουμε ελληνικές εκλογές, μεγάλη κινητοποίηση των εκ Θράκης κατοίκων στην Τουρκία να έρθουν να ψηφήσουν τους υποψήφιους της μειονότητας με τον στόχο να εκλεγούν τουλάχιστον τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.
Άγνωστο είναι προς το παρών αν θα κατέβει αυτόνομο το μειονοτικό κόμμα, DEB, μια προοπτική που όμως βρίσκει αντίθετο το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής γιατί προβλέπουν ότι θα διασπάσει τους ψήφους της μειονότητας.

Το πρόβλημα είναι για τα ελληνικά κόμματα ότι οι μουσουλμάνοι οι υποψήφιοι τους δεν συμφωνούν με την συνθήκη της Λοζάνης που ορίζει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Αυτό το θέμα δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ταμπού για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων των περισότερωνελληνικών πολιτικών κομμάτων.





ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου