Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο θανατηφόρο είδος οχιάς: Σε ποιες περιοχές συναντάται (Φωτογραφίες)





Ένα νέο είδος εξαιρετικά δηλητηριώδους φιδιού,
το οποίο ονόμασαν «θανατηφόρα οχιά του Κίμπερλι», ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Το ιδιαίτερο φίδι ανήκει στην οικογένεια της θανατηφόρας οχιάς, που αποτελεί ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη, που βρίσκονται στην Αυστραλία.

Το κεφάλι του είναι τριγωνικό, το κορμί τους χοντρό και σχετικά κοντό, ενώ το δηλητήριό του, η νευροτοξίνη, προκαλεί παράλυση και συχνά θάνατο.

Το φίδι πήρε την ονομασία του από την περιοχή «Κίμπερλι», ένα απομακρυσμένο μέρος της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν το ερπετό, παρατήρησαν πως η οχιά του Κίμπερλι διαφέρει από τις υπόλοιπες οχιές της Αυστραλίας, καθώς την συνέκριναν με δώδεκα φίδια της ίδιας οικογενείας (Acanthophis cryptamydros), από ολόκληρη την βορειοδυτική Αυστραλία. Όπως, μάλιστα, δήλωσε στη «The Guardian» ο Πολ Ντόουτι, επιμελητής Ερπετολογίας στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας κι ένας από τους ερευνητές: «Ήταν ιδιαίτερη έκπληξη για εμάς, όταν είδαμε ότι το Κίμπερλι είχε την δική του θανατηφόρα οχιά, η οποία εμφανίζει συγγενικά στοιχεία με τις οχιές της ερήμου».




Το μήκος της οχιάς του Κίμπερλι φτάνει τα 50 εκατοστά κι έχει τριγωνικό κεφάλι. Τα φίδια αυτά συνηθίζουν να περιμένουν καμουφλαρισμένα για τη λεία τους, πριν επιτεθούν. Τα συνηθισμένα θύματά τους είναι πουλιά, σαύρες και μικρά θηλαστικά.

Η οχιά του Κίμπερλι θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Όπως, μάλιστα, σχολίασε ο Πολ Ντόουτι όλα τα χρόνια που μελετά τα φίδια της περιοχής, έχει συναντήσει μόνο μια φορά το συγκεκριμένο είδος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Zootaxa».





πηγη - See more at: http://www.hellas-now.com/2015/09/blog-post_969.html#sthash.jmpOwCAV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου