Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Καταγγελία Χουντή: Πληρώνουμε «χρυσό» τον «Μορέα» - Κοστολογήθηκε 847 εκατ. και έχει απορροφήσει 1,44 δις


Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ζητά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «τα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν
από το φάκελο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή την προηγούμενη Κυριακή, και που ψηφίζεται σήμερα, σχετικά με το υπερχρηματοδοτημένο έργο του οδικού άξονα του "Μορέα" (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα & Λεύκτρο-Σπάρτη)».
Όπως τονίζει στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής, «το έργο ξεκίνησε με ποσό κατασκευής κατ’ αποκοπή 847 εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει 1,44 δισ. ευρώ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί». Αφού σημειώνει ότι, «η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είναι επιδοτούμενη και η επιδότησή του έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν βρισκόταν ακόμη στο πολύ αρχικό στάδιο κατασκευής», καλεί την Κομισιόν να δώσει ένα πλήρες «ιστορικό της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των σχετικών χρηματοδοτήσεων (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εθνική χρηματοδότηση, εγγυήσεις δανείων από ΕΤΕπ, εισπράξεις από διόδια, δηλωθείσα ιδία συμμετοχή κ.λπ.)» και να το συγκρίνει με το φυσικό αντικείμενο που έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ζητά να πληροφορηθεί αν «έχει υποβληθεί η αναθεώρηση της σύμβασης, που βρίσκεται ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπως προβλέπεται για τον περί κρατικών ενισχύσεων έλεγχο» και πώς σχολιάζονται τα «περί επιπρόσθετης επιδότησης 330 εκατ. ευρώ, που θα αφορά και σε λειτουργικά έξοδα (χωρίς αυτά να έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο), περί ΦΠΑ που θα βαρύνει το Δημόσιο και περί καταβολής του υπόλοιπου της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου (ύψους 51 εκατ. ευρώ), πριν ολοκληρωθεί το έργο».



Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/12/847-144.html#ixzz3uUQCBXP6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου