Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση προς Τουρκία!





Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρώφ, για τις εξελίξεις στην Καύκασο και για τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αρμενικών και αζερμπαιτζανικών στρατευμάτων στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην δεδομένη διεθνή συγκυρία.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Σεργκέι Λαβρώφ μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κρεμλίνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, (άλλη μια χώρα επίδοξη για την δημιουργία καυτών εξελίξεων κατόπιν δυτικών προκλήσεων), κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από την νέα κρίση στον Καύκασο και ότι αυτή υποκινεί το Αζερμπαϊτζάν να προκαλεί σύγκρουση με τους Αρμένιους για αντιπερισπασμό στο νότιο μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετά την εγκληματική στήριξη στους Τζιχαντιστές της Συρίας, την προκλητική στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ, τώρα δημιουργεί κρίση στον Καύκασο ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει επέκταση της κρίσης και θα προβεί στις… «επιβαλλόμενες» ενέργειες. Ήδη όπως έγινε γνωστό ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας, ενώ ο ρωσικός στόλος της Κασπίας έχει διαταχτεί να πλεύσει ανοιχτά του Μπακού.


Αλλά και ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serj Sarkisyan, κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι υποκινεί το Αζερμπαιτζαν να προκαλεί κρίση στην περιοχή λίγες μόλις μέρες πριν από την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο με μεγάλη μεγαλοπρέπεια με την προσέλευση πολλών ξένων ηγετών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν προς μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας. Ο Sarkisyan δεν παρέλειψε να απειλήσει την ίδια την Τουρκία με συνέπειες για την άφρονα πολιτική της.
Το ζήτημα είναι σε εξέλιξη.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου