Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

«Χάθηκαν» 1200 πρόσφυγες από τη Χίο!





Μυθικοί αποδεικνύονται οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, που δίνει καθημερινά το αρμόδιο συντονιστικό όργανο για τη προσφυγική κρίση, με βάση τις καθημερινές ροές και αναχωρήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το θέμα είχαμε εντοπίσει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας και το είχαμε θέσει σε αρμόδιους του συντονιστικού, οι οποίοι είχαν επιφυλαχθεί να απαντήσουν, πλην – όμως – ουδεμία απάντηση έχουμε ακόμα λάβει.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δελτίο της Πέμπτης, 22 Σεπτεμβρίου 2016, στη Χίο βρίσκονται περίπου 3.700 άτομα (3.693 για την ακρίβεια), ενώ όλα τα δεδομένα από άλλες υπηρεσίες και πληροφορίες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε περίπου 2.500.

Με λίγα λόγια έχουν «εξαφανισθεί» περίπου 1200 πρόσφυγες και μετανάστες και φυσικά ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται.

Πού βρίσκονται και πόσοι

Από το ρεπορτάζ του astraparis.gr αποκαλύπτονται τα ακόλουθα στοιχεία για το πού βρίσκονται και πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες:

– Στον καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ φιλοξενούνται περί τα 200 άτομα.

– Στον καταυλισμό της Σούδας φιλοξενούνται περίπου 1000 άτομα.

– Στο hot spot της ΒΙΑΛ διατηρείται σχεδόν σταθερά το όριο της δυναμικότητάς της, δηλαδή περίπου 1100 άτομα.

– Σε ξενοδοχεία και σε διαμερίσματα της πόλης της Χίου διαμένουν περίπου 200 άτομα.

Το σύνολο των ανωτέρω ανέρχεται σε περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες.


Τα στοιχεία προέρχονται από τους φορείς που διαχειρίζονται τους ανωτέρω χώρους φιλοξενίας και δεν προκύπτουν αυθαίρετα από την ονομαστική δυναμικότητα των συγκεκριμένων δομών.

Ο συνολικός αριθμός των 2.500 έρχεται, επίσης, πολύ κοντά στα στοιχεία που τηρεί το λιμεναρχείο Χίου, το οποίο μετράει καθημερινά όσους έρχονται και αφαιρεί όσους ταξιδεύουν για την Αθήνα με τα καθημερινά δρομολόγια των πλοίων.

Να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία του συντονιστικού για την προσφυγική κρίση προκύπτουν κυρίως από την ενημέρωση της διεύθυνσης αστυνομίας Χίου και της υπηρεσίας ασύλου. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάπου δεν τηρούνται κανονικά οι εγγραφές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αναχωρήσεις από το νησί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται τόσο μεγάλη απόκλιση.

Υπάρχει ακόμα και αυτό πρέπει να επισημανθεί ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έχουν φύγει με μη νόμιμο τρόπο από το νησί, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αριθμός αυτός δεν μπορεί αν είναι το σύνολο, δηλαδή 1200 άτομα!

Γίνεται, κατόπιν τούτων, εύκολα αντιληπτό ότι άλλο είναι η διαχείριση και η παραμονή στη Χίο 3.700 ατόμων και άλλο 2.500. Βέβαια, πρέπει να τονισθεί ότι και ο αριθμός 2.500 προσφύγων και μεταναστών κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλος για τα δεδομένα των χώρων φιλοξενίας του νησιού, αλλά και συνολικά για τις αντοχές του.

astraparis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου