Σάββατο 7 Μαΐου 2016
Έχεις ζάχαρο; Με αυτό το ποτό…θα είναι παρελθόν !!!
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό που περιέχει ένα δημοφιλές ποτό, που σίγουρα έχετε πιει κάποια στιγμή στη ζωή σας,
θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά για τα επίπεδα ζαχάρου του οργανισμού σας.
Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, πρόκειται για την τεκίλα και το φυσικό γλυκαντικό της, που προέρχεται από την αγαυή.
Επομένως, θα μπορούσε όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη, να χάσουν βάρος.
Ο κύριος λόγος είναι ότι το φυσικό αυτό γλυκαντικό, λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ανακοίνωση αυτή προήλθε κατά την διάρκεια της 247ης Εθνικής Συνάντησης της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Η Δρ. Mercedes G. López, που ηγήθηκε της σχετικής έρευνας, εξήγησε ότι καθώς βρήκαν ότι το εν λόγω γλυκαντ
κό ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνει εκείνα του GLP-1, ενός πεπτιδίου που κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά, κατ’ επέκταση αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, προσέθεσε ότι η αγαύη είναι ένα φτηνό φυτό, χωρίς παρενέργειες. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των “καλών” μικροβίων στο στόμα και το έντερο.
Και ας μην ξεχνάμε ότι αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού οπότε και μπορεί να βοηθήσει στη δίαιτα, υπό την έννοια ότι δεν θα νοιώθουν – όσοι την καταναλώνουν – τόσο έντονα το αίσθημα της πείνας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, τόνισε, είναι να μην συγχέουμε το εν λόγω φυσικό γλυκαντικό με το σιρόπι αγαύης, που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, και αυξάνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, δεν πρέπει να το συγχέουμε και με τα τεχνητά γλυκαντικά, που απορροφώνται από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως για παράδειγμα πονοκεφάλους.
Η Δρ. Mercedes G. López εξήγησε ότι στην έρευνά τους, αυτή και η ομάδα της, τάιζαν τα ποντίκια καθημερινά μία συγκεκριμένη δίαιτα και τους έδιναν νερό με γλυκαντικό από αγαύη. Στη συνέχεια μετρούσαν το βάρος τους καθημερινά και κάθε βδομάδα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Τα περισσότερα ποντίκια που έπαιρναν την αγαύη, έτρωγαν λιγότερο, ζύγιζαν λιγότερο και τα επίπεδα του σακχάρου τους ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η σουκρόζη, το σιρόπι αγαύης και η ασπαρτάμη.
Ωστόσο σύμφωνα με διατροφολόγους, αν και η τεκίλα φτιάχνεται από την αγαύη, μετά τις διάφορες ζυμώσεις και επεξεργασίες, η ζάχαρη από αγαύη δεν ανιχνεύεται πια στο συγκεκριμένο ποτό.
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με… αγαύη
Ίσως οι δυνατοί πότες γνωρίζουν ότι η τεκίλα προέρχεται από την αγαύη, ένα κακτοειδές φυτό που φύεται και ευδοκιμεί μόνο στις ερήμους του Μεξικού. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζουν, είναι ότι το σιρόπι αγαύης, ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαιτέρως διάσημο. Κι ο λόγος; Η πλούσια γεύση του και κυρίως ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης.
Πράγματι το σιρόπι αγαύης, γνωστό και ως νέκταρ διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Ακόμη, διαλύεται εύκολα και έχει ευχάριστη απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι. Περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Το σιρόπι της αγαύης εξάγεται από τα φύλλα του φυτού, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας, η οποία δεν ξεπερνάει σε κανένα στάδιο μεταποίησης τους 45 βαθμούς Κελσίου, ώστε να είναι ευεργετικό, με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία ανέπαφα.
Πώς να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με την αγαύη
Είναι γνωστό πως πολλές μεταβολικές ασθένειες της σύγχρονης εποχής όπως διαβήτης, παχυσαρκία και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία έχουν συσχετιστεί με υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένης λευκής ζάχαρης. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης όχι μόνο μειώνετε τη συνολική περιεκτικότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε αλλά προστατεύετε και την υγεία σας.
Σε συνταγές
Χρησιμοποιήστε 1/2 έως 3/4 του ποσού της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε συνήθως. Επειδή το σιρόπι αγαύης είναι 25 % πιο γλυκό, μια απλή αριθμητική προτείνει τη χρήση των 4/5 του ποσού της λευκής ζάχαρης, που απαιτεί μια συνταγή. Επειδή αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο για τον υπολογισμό ή τη μέτρηση, γι΄ αυτό μια καλή πρόταση είναι να ξεκινήσετε με ένα ποσό της αγαύης που είναι το 1 / 2 του ποσού της ζάχαρης και στη συνέχεια, αφού δοκιμάσετε, προσθέτετε μέχρι να βρείτε την αγαπημένη σας γεύση.
Μειώστε το υγρό
Επειδή η ποσότητα της ζάχαρης (στερεά ουσία) που προστίθεται στη συνταγή έχει αντικατασταθεί από μια κάπως υγρή γλυκαντική ουσία, και συνήθως σε μικρότερες ποσότητες, η ποσότητα του υγρού που προστίθεται σε μια συνταγή θα πρέπει επίσης να μειωθεί. Αν η συνταγή απαιτεί νερό, γάλα ή άλλο υγρό, συνιστάται η μείωσή του κατά την ίδια αναλογία με την ποσότητα της ζάχαρης που μειώθηκε.
Ψήστε πιο αργά και σε χαμηλότερη θερμοκρασία
Το νέκταρ αγαύης είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον κύκλο των χορτοφάγων αλλά και των ανθρώπων που έχουν στραφεί στην ωμοφαγία. Εάν η συνταγή σας απαιτεί ψήσιμο, επειδή όπως κάθε σιρόπι έτσι και η αγαύη κρυσταλλώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, τότε είναι αναγκαίο να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 25% και να ψήσετε το γλυκό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πώς να γλυκάνετε τα ποτά;
Επειδή το μπλε αγαύης είναι το ίδιο φυτό από το οποίο φτιάχνεται η τεκίλα, οι περισσότερες συνταγές ποτού με την προσθήκη αυτής της φυσικής γλυκαντικής ουσίας ίσως να μοιάζει με μια παραλλαγή της μαργαρίτας. Όμως το σιρόπι αγαύης μπορεί επίσης να προστεθεί στον καφέ, το τσάι, ή σε κάποιο άλλο ρόφημα.. Ξεκινήστε με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέτατε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και αφού ανακατέψετε καλά, δοκιμάστε.
Στα δημητριακά και στο πρωινό
Πολλά από τα δημητριακά πρωινού έχουν ήδη προσθήκη γλυκαντικού, αλλά σε περίπτωση που προτιμάτε γλυκύτερη γεύση αντικαταστήστε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης. Λειτουργεί καλύτερα με πλιγούρι βρώμης ή granola, όπου μπορεί να αναμιχθεί σε ομοιόμορφα. Αν κάνετε τα δικά σας μίγματα δημητριακών ή σε μπάρες ενέργειας, χρησιμοποιήστε την αγαύη όπως και το μέλι.
http://www.piperatoi.gr/2016/05/blog-post_39.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου